post detail page top

Wienerberger Building Material Solutions

Bombay House Fort, Mumbai

By: admin

The project, Bombay House, involved the restoration and redesign of a Grade II heritage building. As the corporate headquarters of the TATA Group of companies the new design included high-tech facilities and agile workspaces. The refurbishment required integration of building services internally, as they had occurred organically over the years. The design was conceptualized floorwise to represent the ‘Evolution, Reflection and Metamorphosis’ of the organisation.

The renovated lobby The Renovated Lobby

Redesigned Core: All the services were confined to the core and rationalized within the building for efficient operation and monitoring.

The project, Bombay House is the corporate headquarters of the TATA Group of companies
The project, Bombay House is the corporate headquarters of the TATA Group of companies

Window Design: The old windows were replaced with double glazed units that are comprised of high-performance glass on the outer side and double-glazed glass on the inner side thereby lowering the heat gain and the load of the HVAC systems. This also mitigates the noise levels inside the building by 40 decibels. Façade lighting was done with energy-efficient LED fittings designed on three different circuits for need-based use.

Interior and Work Station Design: The ground floor depicts the company’s inception and evolution, giving the visitor an introduction to the history, philosophy and contribution to nation-building. The trees are a metaphor of growth of the company over time. The workstations are designed as an open office concept. The colour palette has been derived from the individual company logos incorporating the brand identity in the office space.

Green Practices: This building is an IGBC Platinum certified building. The following practices were adhered to during the refurbishment process:

Water and energy meters installed on each floor for localised monitoring and operation

The UNICO system enables fresh air intake and is controlled through a synchronized building management system

Beautiful interiors of the Bombay House: The trees are a metaphor of growth of the company over time
Beautiful interiors of the Bombay House: The trees are a metaphor of growth of the company over time

Energy-efficient LED fittings are used throughout the building

Proximity sensors for lighting and toilet fixtures, low flow fixtures, water-efficient urinals are maintained

Low VOC based solvents for carpet fixing and paints

Modular furniture in this workspace is certified to be environment friendly facilitating IGBC and LEED Certification

QUICK FACTS:

Project: Bombay House
Location: Fort, Mumbai
Client: Tata Sons Limited
Architect: SNK Architects
Materials used for façade & fenestration: Double glazed units
Commencement Date: 2017
Completion Date: 2018

The workstations are designed as an open office concept with ample sunlight. The colour palette has been derived from the individual company logos incorporating the brand identity The workstations are designed as an open office concept with ample sunlight. The colour palette has been derived from the individual company logos incorporating the brand identity

home page below category

Plast One uPVC Windows and Doors

Related Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *