post detail page top

Vibrant Technik

Facade Follows Function Zephyr, Bhawdhan, Pune

By:

Pune is one of the fastest urbanising cities in India due to a rapid increase in population and migration of people from varied cultural backgrounds. Here, the potential residents vary from a group of individuals to a nuclear family sharing a unit with more rooms in affordable lesser carpet area.

Staggered Window System
Staggered positioning of windows is to break the notion of the obvious floor

Financial crunches and property rate hike are the factors governing the market demand, resulting in high-density housing characterized by towers of repetitive units with poor habitable space-quality and light-ventilation problem similar to any other developing city. This results in loss of culture and identity of the area taking towards common universal language.

Nature of the building facades should be the outcome of the architectural design process with respect to region, technology and cost. One cannot think of it separately. It may be stylised by different materials and methods. The building façade acts like a mediator between external context and internal environment, providing habitable space with light and ventilation. In addition, it adds life to the urbanscape.

We can get inspiration from our traditional buildings with respect to passive façade design to minimise the heat absorption by providing balcony projections and jaali to peripheral passage areas.

And to maximise the usage of indirect natural light and ventilation by the positioning of openings with respect to their size and orientation.

Zephyr

Zephyr Facade Project Pune Each angular window, knitted together as a free façade, open in the direction for west wind maintaining privacy from the opposite unit

Surrounded by high-rise buildings from three sides, low-rise development would have struggled for light and ventilation.

Facade Design
The east-west façade are protected and bonded by perforated concrete jaali wall which serves as the main façade of the building

Hence, Zephyr happened to be a 11-storied high-rise building. The building is divided into north and south block. South block is further tilted to create a pocket to catch the south-west wind. As per site situation, the building got oriented on the east-west side.

To create a thermal barrier for inside living spaces, all service areas are placed on the east-west façade and are protected and bonded by perforated concrete jaali wall which serves as the main façade of the building. Basic principles considered while designing the façade were climate responsiveness, cost, visual pollution, security, scale and beauty.

These jaalis are made on the site by modular concrete blocks having holes in varied sizes. These circular perforations allow wind to pass through but protect the inside space from harsh sunlight.

They are arranged in different sizes considering the maximum view at eye level and privacy near toilet windows, by placing blocks accordingly. The perforation also varies with respect to the spaces and its usability to maintain the privacy of the users to create a graphic art.

Zephyr Windows

Zephyr Project - Jaali Facade Design The rhythmic pattern of jaali and the weaving of the windows

Characterisation of the building in an urban context is very important to create an identity of the building. The name Zephyr came from the west wind and the building’s central façade is very well designed to capture the west wind.

Each angular window, knitted together as a free façade, open in the direction for west wind, maintaining privacy from the opposite unit.

Facade Elevation Sectional elevation

Their staggered positioning is to break the notion of the obvious floor as if windows are merely opening with no one position inherently preferable. Moreover, the positioning of these windows in unconventional ways makes it seem newer always by giving privacy and security to users behind, creating excitement, both internally and externally.

Facade Screen View
Screen view

The rhythmic pattern of jaali and the weaving of the windows add richness to the fabric of our architecture, leaving the building a living body by making it breathe round the year.

QUICK FACTS:
Project: Zephyr
Location: Bhawdhan, Pune
Client: Akash Mehta
Architecture Firm: PMA Madhushala
Principal Architect: Prasanna Morey
Design Team: Prasanna Morey, Divya Jyoti, Darshan Phalak
Other Consultant: RCC Designer – Suhas S Joshi
Material Used for Façade & Fenestration: Concrete block
Built Area: 3,600 sq m
Photographer: Hemant Patil

Prasanna Morey

Founder & Principal Architect

After completing his B.Arch from Amravati University in 1997, Prasanna Morey worked with architectural firms like Chaugule Sant & Associates and Navkar Architects, both are based in Pune. His apprenticeship under Ar. Girish Doshi for twelve years at Navkar Architects transformed him. In 2009, he established Studio Madhushala, with a manner suffused with the inherited stance of fearlessness towards uncertainty which he learned from his guru. The firm experiments with a language divided into lines, planes, and volumes with light, textures, authentic materials with available budget and context extending the idea of impermanence into work. The team strongly believes that architecture is not simply the manipulation of forms, it is also is the creation of space and above all, the construction of a ‘place’ that serves as the foundation for space. In all of his works, light is decisive in forming space which awakens architecture to life.

home page below category

Related Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published.