post detail page top

WFM Media

An Office in a Green Oasis Bhartiya Centre of Information Technology, Bengaluru

By: Manoj Choudhury | Posted on: Thursday June 13, 2019

Bhartiya Centre for Information Technology (BCIT) is a modern, self-contained office complex that prioritises adaptability, spatial flexibility and energy efficiency to achieve a collaborative, socially-oriented work space for the modern Indian workforce.

Facade Design at IT Centre Bangalore
The Buildings have Breaks Introduced in the Longer Façades in Order to Reduce the Net Glazed Surface

With Bengaluru becoming one of the fastest growing hubs for IT development in the past eight years, the 25-acre master plan for BCIT brings back the idea of the green oasis as a vital node of the Bhartiya City. Consisting of three towers arranged on the periphery of a 5-acre park, BCIT strives to bring the notion of ‘an office in a park’ to life. The three towers are also linked to each other at the podium level, which is free of any vehicular movement (except fire tender access) making it a haven for pedestrian connectivity and cultivating the idea of chance interactions and networking.

The IT Centre integrates itself with the larger scheme of the Bhartiya City through its centralised location, that allows the residents of the Bhartiya City to walk to work and enjoy a greater standard of living through reduced commute timings and consequently lowered environmental pollution.

Facade Design at Bhartiya Centre of Information Technology - IT Centre
The Breaks in the Façade also Allows the Centrally Located Core Area to be Ventilated and Lit Naturally

Two towers of the master plan stand completed; of these, the first one is occupied with a LEED Gold rating, materialising the envisioned sustainable design. The Block 1 of BCIT consists of a G+9 tower, housing four saleable units on each floor. The office units are located around a central circulation and service core, allowing equal access to each workspace. The Block 2 has been designed as a G+13 tower, and Block 3 as G+18. The building floor plates are rectilinear, with their longer sides facing east- west in two buildings, and northsouth in one.

Facade Strategy At IT Centre :

Facade Structure at IT Centre Banglore A Façade Strategy Utilising Opaque and Translucent Panels Articulated by Vertical Fins

A façade strategy utilising opaque and translucent panels articulated by vertical fins has been derived to optimise daylight penetration; a combination of fritting on the glass panels and tinted performance glass has been used to control heat gain from east and west, which also introduces dynamism in the façade appearance. The panel sizes have been configured to ensure maximum material savings, and run in sync with the structural grid.

The buildings have breaks introduced in the longer façades in order to reduce the net glazed surface – this also allows the centrally located core area to be ventilated and lit naturally, reducing the dependence on mechanical systems. The width of the blocks allows for maximum ingress of daylight at each floor, enabling natural lighting within the offices and reducing dependency on artificial lighting.

Refuge terraces have been introduced in the north and south façades, which can also be used as break-out zones for the offices, enhancing the user experience and allowing further daylight penetration. The façade strategy have helped facilitate minimal dependence on mechanical lighting, reducing the carbon footprint of the building – one among many green features of this LEED Gold-rated building.

Other Notable Features

Facade Design at IT Centre Bangalore A Combination of Fritting on the Glass Panels and Tinted Performance Glass has been Used to Control Heat Gain

Affordable and clean energy: The natural site slopes have been used to allow the first basement to be naturally ventilated in part, reducing the energy requirement of the building. Optimised circulation scheme: Within the tower, the office units are located around a central circulation and service core, allowing equal access to each workspace. At the broader schematic level, the common park is accessible to all and encourages interaction and socialisation among all users.

Landscaping Strategy for Promoting the Wellness :

Interior Structure of IT Centre - Bangalore
The Design Allowing Equal Access to Each Work space

The larger landscape zone between tower 3 and the first 2 towers has been carefully designed to incorporate sports courts to promote a healthy lifestyle, gathering spaces for interactions and knowledge sharing, and leisure spaces for unwinding and relaxation. The 25-acre master plan for the Bhartiya Centre for Information Technology consists of a 5-acre open space designed as a park, which act as the green lungs of the campus and promote wellness of the users.

Water Conservation at IT Centre :

Facade Structure at IT Centre Bangalore The Larger Landscape Zones

Small water bodies within the landscape have been located after a study of the shade areas, to reduce evaporation. The water is sourced from the recycled STP water, ensuring selfsufficiency. Site paving of grass and concrete encourage percolation of surface run-off to the water table.

QUICK FACTS :

Project: Bharatiya Centre of Information Technology
Location: Bharatiya City, Bengaluru
Client: Arjun Aggarwal, Milestone Buildcon Pvt. Ltd.
Principal Architects: Manoj Choudhury, Mahesh Thakur, Swapna Pikale, Ramesh Deshpande & Sachin Vidwans
Consultants:

  • Façade: Façade India Testing Inc.
  • Structural: Innotech Engineering Consultants Pvt. Ltd.
  • Mechanical: Ralys Consulting Engineers
  • Electrical: Ralys Consulting Engineers
  • Plumbing: Sampath Kumar Associates Ptv. Ltd.
  • PMC: DTZ International Property Advisors Ptv. Ltd.

Date of Commencement: May 2012
Expected Date of Completion: 2022 (Tentative)
Photographer: Prashant Bhatt

Manoj Choudhury

Director

One of the Directors at Edifice, Manoj Choudhury has been a vital cog in the Edifice machine since 1999. He currently runs the healthcare and urban design verticals and also oversees business development. Manoj has previously helmed Edifice's Bangalore operations with great success, and has been crucial to Edifice's growth as a company as well as a team. Manoj has also built company's commercial development design vertical from scratch. He deems himself the eternal student, learning from everything that crosses his path and applying these lessons across projects and competencies. His portfolio of projects handled as a part of Edifice, spread across the healthcare, urban design and commercial development sectors, includes: AMRI Hospital in Bhubaneswar, Mother and Child Care Hospital at Kolkata, Asian Heart Institute at Mumbai, Wipro, Ascendas, Bhartiya City, Tata Realty, Mahindra World City in Jaipur & Chennai, and I.T.C. at Guntur.

home page below category

WFM Media

Related Stories

Fenesta’s High-Tech uPVC Windows…

Fenesta ’s new range of high-tech uPVC windows and doors for winters is a perfect solution to tack...

“We have a Clear…

In Bengaluru, India, Schuco has opened a new showroom with an attached training centre. Schuco is a ...

Fire Safety in Façades

As urbanisation in Indian cities is continuously growing, the construction industry has also boomed,...

Elegant Aluminium System Doors…

Geeta Aluminium, one of the trusted names for aluminium system windows & doors, has been providi...

The Leading Exhibition for…

Zak Doors & Windows Expo - one of the leading exhibitions in South Asia for doors, windows &...

Grenfell Tower did not…

A 1000 page report published by Inquiry has shown the compelling evidence that the Grenfell Tower di...

Lingel Collaborates with SankalpTaru…

Lingel, a German-based brand that is known for its quality products, innovation, and efficient custo...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *