post detail page top

Wienerberger Building Material Solutions

A Functional and Sustainable Campus Institute of Technology & Applied Research, Coimbatore

By: AR. SANGEET SHARMA

The project, Institute of Technology & Applied Research at Coimbatore, was a direct derivation of the client. The managing trusty Gopal Krishnan was clear in his mind to have a functional and sustainable campus with technology i.e., latest yet economical.

The whole campus has been planned in six established modules, each module being an independent department

The campus was to be designed on the nearly outskirts of the Coimbatore city providing large unadulterated areas for us to design. It was important for us as planners to ensure to understand the working of the engineering college thereby providing comfort and accessibility to the management staff and the students amongst departments
CONCEPT

Coimbatore having a very pleasant and endurable climate throughout the year played an important role for us in the process of planning. Everything was established around a large courtyard this courtyard was responsible for:

• Creating microclimate in the whole area thus bringing more comfort

•Providing vistas for crass ventilation

• Providing a soothing and landscaped green areas to be a part of campus

• Providing area for congregation and concerts

Institute of Technology & Applied Research
Institute of Technology & Applied Research at Coimbatore

The whole project is established around a large courtyard this courtyard combined juxtaposition of the blocks is combination of masses with spaces in between the two blocks acting as air – shoots for cross ventilations These areas provide access and ingress of the natural air to pass through with
velocity.

Institute of Technology & Applied Research
The materials are local using granite primarily in the lobby and corridor areas/The beautifully landscaped gardens and courtyards are soothing and provides beautiful vistas

The whole campus has been planned in six established modules, each module being an independent department. These six blocks are interlinked with a central corridor, which provides constant accessibility within and from one point to another.

Institute of Technology & Applied Research

The unit is an assemblage of classrooms, tutorial rooms, electric halls, staff rooms and other basic amenities. All usable rooms are assembled around the central corridor, which is brightly lit and highlights every entry door. The play of materials in the departments gives identity and importance of the purpose to every activity.

The planning is user friendly and directional. Service shafts have been provided for the easy movement of services so that it can be regulated and serviced. This block, a unit is replicated identically in other five blocks thus creating a blocking which is thematic and systematic. The combined juxtaposition of the blocks is the combination of masses with spaces in between the two blocks acting as air–shoots for cross ventilations. These areas provide access and ingress of the natural air to pass through with velocity.

Institute of Technology & Applied Research
                                 Section

The campus is adopted with all sustainable measures such as passive design elements, solar panels, calculated light fittings, non-toxic paints, adequate natural light and ventilation and acoustical treated lecture halls. Going to the technology it does not mean the principles of aesthetics and design were compromised- in fact the technology followed the design. It was the vision of the client lay down in brick and mortar mud architecture.

Institute of Technology & Applied Research
Landscape Plan

The materials are local using granite primarily in the lobby and corridor areas. Non slippery tiles are placed in the classrooms the window size is proportionate to the volume of the room and has windows operational manually for the ingress of the light and ventilation.

Exterior cladding is Dholpur stone with white panels on the shafts. Going beyond the normal design parameters it was wise decision to create a mini forest zone on the southwest direction with planted trees providing wonderful space for biodiversity thereby gaining additional points in GRIHA.

Institute of Technology & Applied Research
Exterior cladding is Dholpur stone with white panels on the shafts

The beautifully landscaped gardens and courtyards is soothing and provides beautiful vistas to both the people working inside the campus and the passer buys. There are places for people to gather, study, be at leisure and harness in the ambience of beauty and planned
natural environment.

QUICK FACTS:

Project: Institute of Technology & Applied Research

Client: Managing trustee Sh. Gopal Krishnan, PSG, Coimbatore

Architect: Ar. Sangeet Sharma

Area: 1.75 lakhs Sq ft

GRIHA Rating: As 5 star (final stage)

AR. SANGEET SHARMA

Partner

Sangeet Sharma is an architect based out of Chandigarh. He is partner in SD Sharma & Associates, a known firm in Chandigarh. He has been conferred hon. Doctorate by Berkeley Univ. His architecture is termed as “cubist modernism” and is highly influenced by Chandigarh, modern and sustainable architecture. He is widely published and featured in prestigious journals in India and abroad. He practices sustainable architecture and is a winner of twelve awards in architecture, significant being- The “GRIHA Exemplary performance award” for his project in Coimbatore, three projects awards for sustainability and various others for the best structures to name a few. (to know more about the projects by the architect, visit www. sangeetsharma.com, www. sdsa.co.in).

home page below category

Plast One uPVC Windows and Doors

Related Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *