post detail page top

Wienerberger Building Material Solutions

The MUSE Chennai, Tamil Nadu

By: PAVITRA SRIPRAKASH

The MUSE is a multi-tenanted office space in Chennai that houses an architectural studio, a tech start-up and an art gallery. Designed based on the philosophy of Indo-centric sustainability, the collaborative workspace encompasses three green shafts within the space – these provide light, cooling and oxygen to the office spaces throughout. The eco-friendly office space includes benefits such as lower operating costs and a reduced carbon footprint.

The art gallery
The entrance

The entire office is naturally lit and provided with task LEDs for the evenings;

solar powered air conditioning is required only after the chiller slab and green roof have reduced the indoor temperature. These techniques help in 30% energy and water savings, reduced construction and maintenance costs and a superior indoor environment resulting in higher productivity. “Innovation and sustainability are at the core of Shilpa Architects’ culture and what our clients and people expect,” said Pavitra Sri Prakash, Design Director, and Chief Planner at Shilpa Architects. “I am proud of all that we have achieved to make the studio a collaborative and modern work environment, as it stands to symbolize our approach to sustainable design thinking around the globe”.

The building uses a number of green technologies such as slab cooling, active solar power utilization and a specially insulated western façade to reduce incident radiation all of which contribute towards its LEED Platinum rating. The spatial planning was based on the principles of sculpting from a volume rather than a horizontal plan approach. The green shafts were strategically located as the primary air conditioning shafts and serve as buffered glazed pockets which run through the height of the building. The staggered levels were then connected with staircases and floating mezzanines to create the office spaces. The planning of the façades form a part of the passive architectural techniques that contribute to the low energy footprint of the building.

The reception

The principle of reducing demand for cooling in order to thereby optimise the amount of AC tonnage needed for cooling was applied very stringently. Every façade was simulated and the Window Wall Ratio was balanced to bring in the best light with the least heat and glare into the offices. The south façade was carefully screened by an outer green wall. This helps cut down the Axonometric view showing green principles direct radiation on the glass. These “Green screens” provide natural shade and insulation as well as good light quality inside the office throughout the day.

Axonometric view showing green principles/Schematic view showing Sun Path diagram

The architects were particular about not using performance glass in order to keep the costs and budgets in check, as well as provide a uniform look across the east, north and south façade. The east elevation forms the front façade and is visually split into three distinct aesthetic features: façade lights inspired by traditional kanjivaram weave the contemporary ‘bubble’ lights above the suspended stair and the antique up-cycled doors on the ceiling of the breakout space. The glass on this façade was specially treated with a coating film to reduce the heat radiation from 8 am to 11 am during which time there is direct sunlight on this side. The shading overhangs and size of glass was carefully designed through a series of simulated studies – this allowed for the right sizing of the façade elements of fins and projections balanced with glass and solid walls.

The contemporary suspended staircase

The western façade wherein there was likely maximum heat gain contains all non regularly occupied areas such as toilets, pantries and storage rooms – this strategy buffers the wester solar radiation from entering the conditioned office spaces very effectively.

south façade
Every façade was simulated and the Window Wall Ratio was balanced to bring in the best light with the least heat and glare into the offices

Multi-layered pipes exchange heat between the buildings’ floor slabs with chilled water. The hybrid system combines

south façade
The south façade is carefully screened by an outer green wall

• Geothermal cooling mechanisms

• Specially designed vertical ducts that are housed within the green shafts

• Solar powered AHU’s The indoor air quality is maintained by a nightly flush of air providing fresh, cool, clean air every morning. Fractal ‘jaalis’ reused

antique architectural elements, and the involvement of local artisans put this project on the radar of ingenuous spaces; but what really sets it apart is the Indianised design approach that endorses large inlets for natural light and vegetation screens on the south façade.

Rooted within the design principle, the jaali has evolved from the company logo. The pattern forms the character building element for the interior and is interpreted throughout the spaces in varying form, scale composition and materiality. The materiality of the application ranges from iron, stainless steel, glass and fabric forming partitions, customised lighting and furniture.

south façade
The pattern play is done through positive and negative aspects of the jaali itself and has been used in a more contemporary fractal formation in some areas of design Implementation

The global design studio of Shilpa Architects Planners Designers was awarded the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) Platinum rating for south façade New Construction by the Indian Green Building Council (IGBC). The LEED Platinum certification is an endorsement of SHILPA’s design philosophies, and corporate responsibility goals.
QUICK FACTS:
Project Name: The MUSE
Location: Chennai
Client: Shilpa Architects
Architect: Ar. Sheila Sriprakash, Ar. Pavitra Sriprakash
Other Consultants: ATE
Materials used for façade & fenestration: Glass, Aluminium, Granite, SS jaali
Commencement Date &Completion Date: March 2012 – March 2014

PAVITRA SRIPRAKASH

Chief Designer & Director

Pavitra Sriprakash has designed projects across India, and has also delivered on projects in the USA, Norway, Japan, China and Kuwait as part of SGBL Studio, Shilpa’s International Urban Design Studio. She has a Masters in Architecture and Urban Design from Columbia University and a Bachelor Degree in Architecture from School of Architecture and Planning, Anna University. Pavitra’s work has been India focused since 2008. She is also on the Advisory Board of Nirmana Realty Investments, which invests in emerging markets infrastructure and early stage investments in Silicon Valley technology companies. Shilpa Architects is an acclaimed design house that draws inspiration from cultural values that are distinctly rooted in the subcontinent, fusing vernacular methods with modern design and construction practices

home page below category

Plast One uPVC Windows and Doors

Related Stories

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *